Всичко за барабаните

Барабанът е вид музикален инструмент. Той е перкусионен тип от групата на мембранофонни инструменти. Слави се с репутация на най-емблематичен ударен инструмент. По света е познат навред и в различни националности бива използван за различни музики. На континента Африка, барабаните, освен като музикален инструмент, били употребявани и като начин за предаване на информация.

Дори в началото ан XX в, за да бъде известена смъртта на кралица Виктория, преди телеграмата, това станало, чрез барабани.

Звукът, който създава барабана е плод от удар по мембрана с дървени палки или ръка. За да бъде създаден характерният звук, корпусът на барабана е направен от дърво или метал.

Историята на барабаните започва още в далечните години на 6000 години пр.н.е. в Месопотамия. Тамошни находки открили далеч по-различни от познатите ни днес музикални инструменти, барабани.

В Моравия, Южна Америка, също около тези години били открити находки на барабани изрисувани по скали на пещери.

Ролята на познатите ни днес барабани в миналото е била не еднозначна. С тях били известявани събития, започвали военни действия, служели за религиозни обреди или се забавлявали.

На нашият континент, барабаните попаднали от пренасянето им от араби идващи от Близкия Изток. Страните, които първо се снабдили с този вид музикален инструмент били Испания и Португалия. По-късно завладели и останалата част от Европа.

Данни за барабани в Япония съществуват по открита глинена статуя на барабанист от VI—VII век.

Своят разцвет и разпространение, барабаните придобили едва през 1920-те — 1940-те години, когато инструмента барабан печели приз за създаването му от много слоесто дърво. През 1956 г. започнали да се използват и кожени мембрани, които давали възможност за настройка за по-дълго време.

Дори днес барабаните не спират своето развитие и биват усъвършенствани постоянно.

Познати са много видове барабани в наши дни, някои сред, които са:

В комплект барабани; голям барабан; малък барабан; цилиндричен барабан; провансалския барабан

Много са и имената на велики музиканти използвали различните барабани, а един от тях на име Дариус Мийо използва всички четири разновидности. Така създава своето произведение „Концерт за ударни инструменти и камерен оркестър“.